utviklingen til å bli konge over alle kortspill har poker gjort mange fortvilet med hensyn til hvor spillet egentlig kommer fra. For det finnes en lang rekke teorier om hvordan og hvor poker kan ha oppstått.

På ett punkt er imidlertid alle enige: Poker ble ikke til på et bestemt sted til en bestemt tid, men oppstod i stedet som et resultat av en langvarig utvikling.

Som for så mange oppfinnelser ser det ut til at kineserne stakk seg ut også i forbindelse med poker. Mange fagfolk har som utgangspunkt at poker er en kortvariant av det kinesiske dominospillet. Allerede nyttårsaften 969 før Kristus spilte keiser Mu-Tsung dominokort med keiserinnen.

I det 13. århundret kjente man i Egypt til tidlige former for spillekort. I India spilte man et kortspill som het Ganjifa, som kan ha vært pokerens historiske forgjenger. I det 17. århundret dukket spillet As Nas opp i Persia. Det er et kortspill for fem spillere og med fem kortfarger. Det nevnes også et tysk kortspill; det såkalte “Pochen”. Og ifølge enda en annen teori ble poker oppfunnet av franskmennene under navnet “poque”. Poque var et spill med hjerter, ruter, kløver og spar der spillerne veddet og bløffet.

Det ser ut til at poker kan ha sin opprinnelse i flere deler av verden. Det har imidlertid utviklet seg til et lykkespill som ulikt noe annet har preget den amerikanske spillekulturen og som forbindes med uttrykket “Made in USA”.

Moderne poker oppstod på Mississippi og spredde seg via dampskipene på hele Mississippi og Ohio River. Gullrushet førte pokerspillet langt vestover, helt til California. På slutten av 1850-årene utviklet poker seg til dagens form, og den amerikanske borgerkrigen førte til at populariteten økte eksplosjonsartet fordi så mange soldater fra nord- og sørstatene spilte i kasernene. Allerede på denne tiden oppstod noen pokervarianter som er kjent den dag i dag, f.eks. stud-poker, femkorts-poker og straight. På slutten av krigen var poker det mest spilte kortspillet i hele Nord-Amerika.

I dag er poker et svært populært spill i amerikanske kultur. I mange hollywoodfilmer er poker en viktig del av handlingen, som f.eks. i The Cincinnati Kid og The Sting, men også i nyere filmer som Rounders og Ocean’s Eleven. Og akkurat som i filmene har poker blitt til en ettertraktet eksportvare. Nesten 100 mill. av jordens befolkning spiller poker regelmessig. Hver uke arrangeres det store pokerturneringer et eller annet sted, der mange internasjonale proffer demonstrerer sine erfaringer og kunnskaper.

I 2003 revolusjonerte World Poker Tour poker på TV. De presenterte WPT Cam, et kamera på størrelse med et leppestift, som viste seerne spillernes hender. I Texas Hold’em, cadillac’en innen poker, har hver spiller bare to hender slik at det er enkelt for kameraet å fange bildet når spilleren raskt kikker på kortene sine, uten at andre personer kan se dem. Med en liten tidsforskyvning overføres dette på TV. Slik opplever også tilskuerne hele spenningen i alle pokerspill. I dag vises hele turneringer på TV ved hjelp av disse kameraene.

Dog finnes der, ligesom eksempelvis i skak, strategiske vejledninger i poker, så begynneren mye hurtigt og effektivt kan minimere sine tab. Se her for strategi, poker chart og pokerguiden og begynnerfeil.